Farfuria ideală pentru sănătate trebuie să conțină și legume. Ele au vitamina A, vitamina C, vitamina K, vitamina E, magneziu, potasiu și fibre.
Există 5 categorii de alimente vegetale, și anume:
Vegetale
a) vegetale verzi - broccoli, sfeclă, varză, salată verde, spanac, napi, năsturel.
b) vegetale roșii și portocalii: morcov, suc de morcovi, dovleac, ardei roșu, cartofi dulci, roșii, suc de roșii.
c) legume: fasole neagră, linte, năut, fasole albă, fasole roșie, mazăre despicată, soia, produse din soia.
d) amidonoase: cassava, porumb, mazăre verde, mălai, cartofi, fasole lima.
e) altele: vinete, ciuperci, ceapă, zucchini, anghinare, sparanghel, sfeclă, varză de Bruxelles, conopidă, castravete, ardei verde, salată iceberg, bame, alge.
Consumul din toate cele 5 categorii împreună este indicat să fie în jur de 400-500g/zi. Apoi, pentru o mai bună diversificare a beneficiilor legate de vitamine si minerale, recomandarea este de a consuma din fiecare categorie astfel:
a- 250 g/săptămână
b- 800 g/săptămână
c- 250 g/săptămână
d- 750 g/săptămână
e- 600 g/săptămână
Gramajele de mai sus sunt realizate pentru o persoană adultă, sănătoasă cu recomandarea de 2000 calorii/zi. Pentru o dietă personalizată adaptată patologiilor tale adresează-te medicului curant.
Copiii care au urmat o dietă vegetariană au fost mai slabi față de cei omnivori dar în limitele normale din punct de vedere al dezvoltării fizice. Însă, o dietă restrictivă și planificată greșit a dus la deficiențe nutriționale care au însemnat reducerea înălțimii și reducerea circumferinței brațului pentru băieți și fete de toate vârstele.
Comentarii
Trimiteți un comentariu