Treceți la conținutul principal

Vitaminele




VITAMINELE LIPOSOLUBILE

VITAMINA A


VITAMINA D


VITAMINA E


VITAMINA K





VITAMINELE HIDROSOLUBILE

Vitamina B1 (thiamina) :

DOZA ZILNICA RECOMANDATA: barbati; 1,2 MG/ZI

                                                          Femei; 1,1 MG/ZI

Functii; parte a coenzimelor cu rol in metabolism;

Deficit (BOALA Beri- beri): edeme sau atrofir musculara, inima de dimensiuni crescute , insuficienta cardiaca, slabiciune musculara, durere, confuzie, paralizie, dificultate la mers, anoreie , scadere ponderala;

Forma severa; Wernicke-Korsakoff syndrome- data de abuzul de alcool (Ptie, iritabilitate, confuzie, dezorientare, scaderea memoriei). Spre deosebire de toxicitatea la acool, aceasta dispare la administrarea unei injectii cu thiamina.

Toxicitate : Neraportata

Surse: paste fortificate=0,19 mg    cotlet porc= 0,56 mg    mazare verde gatita = 0,23  1wafa =0,23

              Seminte de floarea soarelui 2 linguri= 0,26;   cartof copt 0,22mg    fasole neagra gatita =0,22



Vitamina B2 - riboflavina


- deficitul de vitamina b2 a fost documentat printre copiii care nu consuma lapte si carne dar si printre persoanele in varsta. De obicei se asociaza  si cu deficit de tiamina (vitamina B1). 
- rezista la caldura, deci gatitul nu o afecteaza., insa, lumina o distruge. (radiatiile ultraviolete o drzactiveaza)
 
DRI - barbati 1.3 mg/zi ;  femei 1.1 mg/zi.

ROL: in metabolism energetic

Deficienta: cheilita angulara, limba dureroasa, ochi inflamati, sensibilitate la lumina; iritatii tegumentare.

Toxicitate:: nu au fost cazuri raportate

Surse importante de vitamina B2
 - 100g ficat de vita -  3 mg 
 - 240ml lapte -           0.45 mg
 - 250 ml iaurt  -          0.57 mg
 - 15 g spanac gatit      0.21 mg
 - 100g carne de porc  0.23 mg
-  50 g ciuperci gatite  0.23 mg

Alimente bogate in Vitamina B2: ficat de vita, lapte, iaurt, spanac gatit, carne de porc, ciuperci gatite.


Vitamina B3 - Niacina

DRI: barbati 16mg/zi; femei 14 mg/zi; 

ROL: metabolismul energetic

Deficienta: pelagra, dermatita, apatie, oboseala, cefalee, diaree, dureri abodminale

Toxicitate: "niacin flush" - eritem, eruptie cutanata, transpiratie abundenta, vedere incetosata, toleranta alterata la glucoza.

Surse importante: piept de pui, ton, carne de porc, cartofi copti, ciuperci.


Vitamina B6(piridoxina, piridoxal, piridoxamina)

DOZA ZILNICA RECOMANDATA :  1,3 mg/zi

Nivelul maxim tolerat; 100 mg/zi

Functii – rol in metabolismul aminoacizilor si a grasimilor

- Conversia triptofanului in niacina si serotonina

-  Ajuta la formarea celulelor rosii sangvine

Deficitul – produce: anemie depresie, convulsii, confuzie; dermatita uscata sau seboreica;

Toxicitate: depresie, fatigabilitate, iritabilitate, dureri de cap, slabiciune musculara pana la incapacitate de a merge, leziuni pe piele;

Surse ; ficatul de vita : 3oz(85 mg)     cartof dulce 0,29 mg       banana =0,43 mg  cartof copt =0,70 mg

              Piept de pui : 0,46 mg           spanac =0,42 mg



Folat 

DRI: 400 μg DFE/zi

ROL: coenzima in sinteza de celule noi

Deficienta: anemie, limba rosiatica, depresie, confuzie, slabiciune, oboseala, iritabilita, cefalee; dozele mici cresc riscul de defect de tub neural;

Toxicitate: mascheaza simptomele de deficit de vit B12;

Surse: ficat de vita, linte, spanac, sparanghel, avocado, sfecla.


Vitamina C

DRI: barbati 90mg/zi; femei 75 mg/zi; fumatori: + 35 mg/zi

Doza maxima tolerata: 2000mg/zi

ROL: sinteza de colagen ( vase de sange puternice, matrice pentru sinteza osoasa), antioxidant, transforma vit E in forma activa, sustine sistemul imunitar, creste absorbita de fier.

Deficienta: scorbut, hemoragii punctiforme, oboseala, fragilitate osoasa, dureri articulare; infectii frecvente.

Toxicitate: greata, dureri abdominale, diaree, interfera cu unele teste medicale, agraveaza guta sau litiaza renala.

Surse importante: suc de portocale, ardei rosu, ardei verde, broccoli, varza de Bruxelles, grefa, cartof dulce;




VITAMINA B12 (CIANCOBALAMINA)

 

Exista intr-o stransa relatie cu acidul folic (folat, B9) si depind una de cealalta pentru activare.

Este parte din coenzimele implicate in replicarea celulara

Protejeaza teaca fibrelor nervoase

 

DEFICIT:

-       Anemie megaloblastica (pernicioasa) (celule rosii mari imature) identica cu cea cauzata de deficitul de acid folic, deoarece B12 este necesara pentru ca folatul sa poata functiona corespunzator

-       Afectarea fibrelor nervoase pana la paralizie si disfunctie generalizata a nervilor si muschilor: parestezii, amorteli la niv membrelor, pierdere de memorie, dezorientare

-       Limba neteda

-       Chiar si un deficit marginal poate inrautati simptomele de dementa

 

MALABSORBTIA

-       Fie exista productie redusa de acid gastric astfel eliberand mai putina B12 din alimente

-       Fie lipseste factorul intrinsec – nu se mai absoarbe B12 in sg, astfel determina aparitia anemiei pernicioase

-       Cu varsta, productia de acid gastric si factor intrinsec se reduc. 

-       Bolile intestinale, chirurgia, ulcerul gastric cu H pylori – duc la reducerea absorbtiei B12

-       In caz de malabsorbtie, trebuie administrata injectabil sau spray nazal

 

Surse alimentare:

-       Doza zilnica 2.4 ug

-       Ficat de pui, friptura de vita, de porc, ton, sardine, branza de vaci, branza elvetiana. 



Comentarii